De laatste decennia heeft Nederland te maken met toenemende aantallen rupsen van de eikenprocessievlinder. De rups staat sterk in de belangstelling vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s. Bij de bestrijding van de eikenprocessierups wordt steeds vaker samengewerkt met bewoners om de aanwezigheid van mezen en andere natuurlijke bestrijders in een gebied te stimuleren. Ook in woonpark Diepstroeten zijn de bewoners aan het werk om de wijk natuurvriendelijker in te richten om eikenprocessierupsen te weren.
Eikenprocessierupsen in Diepstroeten
De aanwezigheid van eikenprocessierupsen wordt vastgesteld met behulp van zogenoemde feromoonvallen waarin eikenprocessievlinders worden gevangen. Deze vallen worden tijdens het uitvliegseizoen gecontroleerd en de analyses geven een beeld van het aantal vlinders (in een gebied). In 2018 werden in en rondom Assen kleine hoeveelheden aangetroffen, waarbij de aantallen aan de zuidkant van de stad hoger lagen. Onder andere lange rijen eiken (zonder onderbegroeiing) langs doorgaande wegen, zoals aan de rand van woonpark Diepstroeten, zorgen ervoor dat de rupsen zich razendsnel kunnen verspreiden. Vanwege de aanwezigheid van eiken in het park is de vestiging van eikenprocessierupsen in dit gebied zeer aannemelijk.
Samen aan de slag
Om vroegtijdig te starten met de bestrijding van de eikenprocessierups zijn de bewoners in Diepstroeten samen met de gemeente Assen en Landschapsbeheer Drenthe gestart met diverse initiatieven. Er gaan steeds meer stemmen op om rupsen te bestrijden met natuurlijke vijanden zoals roofkevers, de larven van gaasvliegen, sluipvliegen en sluipwespen of mezen. Voor deze soorten is de aanwezigheid van diverse bomen, struiken en bloemrijke bermen noodzakelijk en stimuleert gefaseerd bermbeheer en de aanwezigheid van nestkasten de soortenrijkdom in het gebied.
Op zaterdag 23 november heeft een groep bewoners, met ondersteuning van Landschapsbeheer Drenthe, zo’n twintig nestkasten in elkaar gezet. Het enthousiasme onder de aanwezigen was groot want de klus was in no-time gedaan. Dankzij een nummer op de kast kunnen de kinderen hun nestkast terugvinden in het park. In totaal worden er zestig spreeuwen- en mezenkasten in Diepstroeten opgehangen. Daarnaast worden op korte termijn bloemrijke stroken aangelegd en inheemse bloeiende struiken geplant.
De bewonersinitiatieven in Diepstroeten worden (financieel) ondersteund door de gemeente Assen.